top of page

Muziek is mijn rode draad

Bijgewerkt op: 5 okt. 2020

Ignis Vonkende Communicatie & PR schrijft ondernemersverhalen over ondernemers. Het allermooiste is als mensen gaan stralen als ze het over hun VONK hebben. Electronic Music Producer Berry Straver doet dat. Berry: "Ik maakte eerst met name muziek die nooit de zolderkamer verliet: maar ik wil ook meer gezien worden met mijn eigen electronische muziek en samenwerken met anderen. Niet vanuit mijn ego, maar om te inspireren om ook muziek te maken."Dit is het ondernemersverhaal over Electronic Music Producer Berry Straver!

In het zonnetje op het terras bij Paviljoen Rederij De Vrijheid in Gouda heb ik mijn interview met Berry Straver. Gouwenaar. Electronic music producer. Zijn verhaal over zijn vonk. Zijn passie. Dat is muziek. Maar ook over de periode dat hij die VONK kwijt was. En over de Goudse Muziekfabriek.


Ik voelde niets meer

Een tijdje geleden ging het niet zo goed met Berry: depressief. “Ik voelde niets meer. Kon nergens meer van genieten”. Toen kwam hij Erwin de Boer tegen bij de Chocoladefabriek. Erwin is een actieve Goudse ondernemer die zich onder andere met het Vijfde Huis en de Goudse Muziekfabriek bezighoudt en houdt van muziek maken. Berry: “Hij stelde voor om een keer met de knoppen (synthesizers, drumcomputers) te ‘spelen’. Dat was erg leuk. In die periode ben ik ook voor het eerst weer eens naar een concert gegaan met mijn zusje. Het deed me wat. De jongen die het concert organiseerde ken ik. En ik voelde me zo welkom toen hij me begroette. Mij, tussen die paar honderd andere bezoekers. Ik voelde me gezien. En toen vroeg Erwin op een avond of ik mee wilde jammen. Ik werd super druk in mijn hoofd: ‘wat moet ik meenemen, wie komen er, wat staat er al en wat gaan we doen?’ Maar ik heb toch ja gezegd. En het was te gek! Het voelde goed!”


Muziek als medicijn

“Muziek is het enige waar ik rustig van word. Het overdenken en piekeren stopt. Ik kan de controle loslaten en kom bij mijn gevoel. Ik luister zelfs in mijn slaap naar muziek: Techno. Het is een soort medicijn. Lag vroeger als kind al op de grond bij mijn vaders orgel te luisteren. Ik vond de ritmes reuze interessant.” Inmiddels is Berry betrokken bij de Goudse Muziekfabriek. Een initiatief van Ruud Harte (gitaardocent), Patrick Wognum (eigenaar Rolling Sticks & drumdocent) en Erwin de boer. Mijn marketing skills en kennis van sociale media kan ik daar goed voor inzetten. En de muziekwereld is mij ook niet vreemd. Mijn zusje had vroeger een eigen platenlabel en daar deed ik van alles voor. Ook heb ik gewerkt bij Veronica en KinkFM. De Muziekfabriek is ook iets wat ik leuk vind. Het gevoel dat ik krijg door muziek wil ik graag overdragen op anderen. Ik breid mijn muzieknetwerk uit en er komen dingen op mijn pad die ik nooit had verwacht. Ik heb bijvoorbeeld trompetles gehad van Xandra Zijlstra, omdat ik haar had geholpen bij het beter vindbaar maken van haar website. Ze heeft daardoor 2 nieuwe leerlingen gekregen. En ik ga met haar samenwerken door een ‘Avicii-achtig’ nummer te maken. Of ik ga DJ-en met Stefanie Peters (DJ Femina Ignis). Ik heb hen leren kennen bij het maandelijkse Musicaffee, een activiteit van de Goudse Muziekfabriek.


Muziek verlaat mijn zolderkamer

Ik maakte eerst muziek die nooit de zolderkamer verliet: maar ik wil meer gezien worden met mijn eigen electronische muziek en samenwerken met anderen. Niet vanuit mijn ego, maar om te inspireren om ook muziek te maken. De Muziekfabriek biedt mij een platform om die behoefte ruimte te geven en dat vind ik heel mooi. Qua ondernemerschap zit ik op dit moment in de pré start-up fase: ik heb wel een aantal ideeën en ga de komende tijd gebruiken om te kijken voor welk idee ruimte is.”


Meer weten over Berry? Kijk op zijn instagramaccount @mountvienna.
Dit ondernemersverhaal is geschreven door Ignis Vonkende Communicatie & PR . Door dit verhaal wil Ignis lezers inspireren met verhalen van ondernemers over hun bedrijf of eerste stappen als ondernemer. Wat is hun VONK? Ben je ondernemer en wil je ook een ondernemersverhaal over jouw VONK? Neem contact met mij op via stefanie@ignis.nu of

06- 520 229 29. Meer informatie over Ignis Vonkende Communicatie & PR via www.ignis.nu.


Foto's en teksten uit dit ondernemersverhaal en de benaming 'VONKverhaal' mogen niet zonder toestemming van Ignis Vonkende Communicatie & PR door anderen (behalve door geïnterviewde(n) in het ondernemersverhaal) worden gebruikt.

91 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page